Quantcast
Channel: Foraje puturi apa si pompe de caldura geotermale
Viewing all articles
Browse latest Browse all 84

Ce foraj mi se potriveste ?

$
0
0

Ce foraj mi se potriveste ? e un articol de pe blogul : OnDrill.ro

     Acest articol incearca sa-i ajute / indrume pe cei neinitiati in tainele forajului /geologiei  pentru a alege / solicita un foraj de alimentare cu apa / hidrogeologic  cat mai apropiat de nevoile fiecaruia.

Forajele de alimentare cu apa ( foraje puturi apa cum mai spun unii) dfera intre ele , in principal prin urmatorii parametrii :

calitate pret viteza 282x300 Ce foraj mi se potriveste ?

Calitate pret viteza

  1. debitul obtinut : de aici se pleaca intotdeauna – una e sa ai nevoie de 2 – 4 m³/zi  pentru o casa unifamiliala, alta e sa ai nevoie de 20-40 m³/zi , existand desigur si cazuri cand e nevoie de zeci de metri cubi / ora – irigatii, alimentari cu apa pentru comunitati mari , ferme, etc . Apa nu se gaseste in pamand la orice adancime. Ea sa “aduna” in straturi ( denumite acvifere) . In general, cu cat sapi (forezi) mai adanc ai sanse sa dai de straturi acvifere mai bogate si de o calitate mai buna. Primul acvifer de la suprafata ( denumit si freatic) este nerecomandat in nici o situatie. Apa cantonata in el este provenita din precipitatii si poate fi contaminata in urma spalariii suprafetei solului. Debitul acviferului freatic nu este constant (uneori poate chiar seca complet) , el fiind influentat de regimul precipitatiilor anuale din zona respectiva, in timp ce debitele acviferelor de adancime este constant. Recomandam tuturor sa se orienteze spre foraje cu adancimi > 50 m , evitand in acest fel riscul contaminarii respectivelor acvifere ( care alimenteaza forajul) de activitatea umana si nu numai.  Plecand de la debitul necesar, se va alege diametrul de tubare necesar – vedeti si  Cum se alege diametrul de tubare ?, apoi diametrul de sapare, adancimea la care se face cimentarea , etc.
  2. adancimea de forare -este foarte importanta, pentru ca f-ctie de aceasta se alege marimea / puterea instalatiei de foraj, se fac comenzile de materiale , filtre, etc. Acviferele de adancime se gasesc la diverse adancimi in diverse locuri din Romania. Este recomandat sa se obtina studii hidrogeologice dar si alte informatii geologice din zona respectiva. Cel mai simplu se obtin date de la beneficiarii unor foraje similare in zona – la ce adancime s-a forat ? Ce debit s-a obtinut ? Ce calitate ( analize fizico chimice si bacteriologice) are apa ? De multe ori pentru un om obisnuit aceste informatii sunt greu de obtinut, si de aceea e neveoie uneori ca firma care va executa forajul sa faca o documentare privind acviferele din zona inainte de a oferta o lucrare.
  3. diametrul de forare / tubare – Plecand de la adancimea de forare si debitul solicitat sau cel estimat a se obtine dintr-o anumita regiune , se va alege diametrul de tubare in f-ctie de diametrul pompei submersibile ce urmeaza a fi folosita in foraj. Este complet gresit sa se solicite tubari cu diametre gigantice 200 mm, uneori chiar 300 mm , cand e nevoie de un foraj casnic. Astfel de diametre sunt necesare doar in zone cu acvifere f puternice ( zeci de m³/h) si care alimenteaza consumatori pe masura.
  4. tehnologia de forare – un factor foarte important , care poate duce la executarea unor foraje de calitate si rapide / eficiente / convenabile ( ca si raport calitate/pret) , sau care dimpotriva poate duce la executarea unor foraje de proasta calitate, durata executiei sa fie una lunga = saptamani , costurile pe masura  = foarte mari. Retineti ca un foraj (cu diametrul de tubare ≤ 140 mm)  intre 50 si 200 m adancime trebuie executat (tubat)  in maxim 3- 4 zile calendaristice indiferent de zona , litologia / duritatea / dificultatea solului . Pentru diametre mai mari acest timp se poate dubla. Daca durata executiei este mai mare inseamna ca : instalatia/ sculele / accesoriile de foraj sau tehnologia de foraj aleasa nu sunt adecvate zonei respective.  Mai exact , exista foraj cu noroi bentonitic – care se preteaza in soluri moi si medii ( nisipuri, argile, pietrisuri, pe adancimi mici si bolovanisuri, marne) – astfel de zone fiind campia Romana, campia de Vest, Moldova si foarte putine zone si pe aancimi mici in Transilvania. Pentru soluri medii si tari ( calcare, bolovanisuri, sisturi, diverse alte roci) trebuie folosita tehnologia de foraj cu aer ( un film gasiti aici ) – zona muntoasa din Romania, Dobrogea , cea mai mare parte a Transilvaniei, etc
  5. calitatea materialelor folosite se refera in special la materialul tubulaturii PVC , tipul, latimea, suprafata activa a filtrelor, tipul pietrisului margaritar, modul de executie a izolarilor / cimentarilor , masuratorile hidrogeologice care se executa in foraj etc Puteti citi in detaliu care este  Diferenta intre un foraj casnic si unul profesional; sau Cum se face un foraj perfect ?
  6. durata de viata – a unui foraj are legatura cu calitatea executiei dar si cu regimul de exploatare ( ciclurile de pornire/oprire ale pompei submersibile) . Un foraj corect executat si corect exploatat are nevoie de intretinere / desnisipare 1 data la 20…30 ani. Un foraj incorect executat, sau exploatat poate avea nevoie si de desnisipari anuale. Solicitati contractual firmei executante sa va predea parametrii forajelor executate dar si recomandari / indicatii de exploatare . Mai multe aici : Intretinerea unui put forat
    Va recomand sa alegeti cu atentie fiecare parametru , pentru a stii ce cereti unei firme care executa foraje de alimentare cu apa, si pentru a obtine in final ceea ce va trebuieste d-voastra : apa – de calitatea si in cantitatea care aveti nevoie.
    Retineti ca folosind o tehnologie de foraj adecvata, materiale de calitate , operatori / sondori cu experienta si accesorii / instrumente moderne se pot executa foraje de calitate rapid, eficient, cu debite mai mult decat satisfacatoare si care nu au nevoie de intretinere multi multi ani de la executie.
     Urmarind doar pretul, aveti sansa sa dati peste executanti cu tehnologii de foraj disparute din lumea moderna, cu materiale de calitate indoielnica, care sar (nu executa)  multe multe operatii necesare unui foraj de alimentare cu apa corect executat ( din pacate acestea sunt in pamant si nu se vad, si , mai rau, nu pot fi corectate/ efectuate ulterior) . In plus e nevoie sa stati toata ziua dupa ei ( saptamani, luni cateodata) ca au nevoie de una, li se strica alta, dau de o pietricica si e dezastru, etc.
     Va recomandam sa apelati la firme serioase , cu instalatii moderne performante , intretinute dpdv tehnic, cu personal ( in general tanar)  calificat si motivat , civilizate, oneste care vin cu toate accesoriile si materialele necesare executarii forajului, pregatiti pentru orice surpriza din partea naturii / solului, carora e suficient sa le aratati amplasamentul forajului dupa care puteti pleca in concediu.
   Cateva articole ajutatoare :

Cat costa un foraj de alimentare cu apa ?

http://www.slideshare.net/foraje/fisa-de-executie-foraje

 

Nu uitati ca orice oferta care o solicitati sa fie insotita de cat mai multe detaliii pentru ca executantul sa va oferteze ce vi se potriveste mai bine.

 

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 84

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48