Quantcast
Channel: Foraje puturi apa si pompe de caldura geotermale
Viewing all articles
Browse latest Browse all 84

Cum se calculeaza debitul necesar pentru o alimentare cu apa din foraj / foraje.

$
0
0

Cum se calculeaza debitul necesar pentru o alimentare cu apa din foraj / foraje. e un articol de pe blogul : OnDrill.ro

Tot mai multe cereri de foraje de alimentare cu apa sosesc in ultimul timp cu solicitarea unor debite imense (30 ….300 m³/h). Trei sute de metri cubi pe ora ! Adica 83 litri/secunda ( l/s). Noi nu contestam necesarul de apa pentru diverse utilitati (industrial, irigatii, piscicultura, etc) dar credem ca se greseste undeva. De aceea va indicam mai jos cateva regulide care trebuie tinut cont in calcul debitului necesar pentru o alimentare cu apa din put forat :

debit apa Cum se calculeaza debitul necesar pentru o alimentare cu apa din foraj / foraje.

Apa potabila

 

  • Debitul unui foraj este (aproape) suma debitelor acviferelor deschise (acvifere in dreptul carora s-au montat filtre) in respectivul foraj.
  • Debitul (maxim) unui acvifer este o constanta. De aceea diametrul de foraj / sapare/tubare nu influenteza acest debit. Gasiti Cum se alege diametrul de tubare ? aici. Cu alte cuvinte daca intr-o anumita zona din Romania acviferele au un potential de (exemplu) 10 m³/h , indiferent ce foraj s-ar executa si cati bani s-ar plati pe el, nu va fi posibil obtinerea unui debit > de 10 m³/h.
  • Forajele nu sunt fantani. Intr-o fantana se acumuleaza apa. In foraj nu se acumuleaza apa. Forajul trebuie echipat cu o pompa care sa asigure exploatarea lui 24h/24 , 365 zile/an continuu, fara riscul de a ramane pompa fara apa. Acest lucru (alegerea pompei) este obligat sa-l faca executantul forajului.
  •  Incercati sa calulati un debit lunar, saptamanal, zilnic necesar.
  • Luati in calcul instalarea unei acumulari (vas tampon, vas de expansiune, bazin, excavatie, canal etc) intre foraj si consumatori. In felul acesta puteti face fata unor varfuri de consum care depasesc debitul instantaneu al forajului.
  • Luati in considerare si alti parametrii ai apei din foraj : temperatura, analiza fizico-chimica si bacteriologica, etc.
  • si nu in ultimul rand dati cat mai multe detalii firmei la care solicitati o oferta pentru a va oferta varianta potrivita situatiei d-voastre.
  • Si nu uitati in dimensionarea forajului si a instalatiilor sa minimizati ciclurile de pornire /oprire ale pompei submersibile. Mai multe sfaturi i :
    4 sfaturi pentru exploatarea / intretinerea unui put forat ( foraj de alimentare cu apa)

Studii de caz :

1. Alimentarea unei case unifamiliale.

Un om consuma max 10 m³/luna. 5 persoane 50 mc/luna. Nu exista foraj sa nu dea 200 ..300 l/h  adica 5 m³/zi, adica 120 m³/luna. Asadar e suficient. E suficient chiar pentru 12 persoane. Totusi e posibil ca cei 200 l/h sa fie insuficienti pentru anumite varfuri de consum. Ca sa se rezolve aceasta problema trebuie o acumulare temporara intr-un vas de expansiune sau un vas de acumulare deschis. Marimea lui se calculeaza f-ctie de confortul dorit.

Daca pe langa uz casnic /menajer e nevoie si de apa pentru o gradina /irigatii casnice, lucrurile se schimba putin. In acest caz e nevoie de mai multa apa 1-3  m³/h f-ctie de suprafata  mai mult timp. Nu va functiona varianta cu acumularea. Singura optiune e impartirea gradinii pe zone si udarea ei in diverse zone succesiv.

Un foraj ce da 2 l/s =7  m³/h e in general suficient pentru o comunitate (sat/comuna) cu > 200 case.

 

2. Alimentarea unei comunitati locale etc.

Aici sansele ca un foraj sa satisfaca consumul maxim instantaneu sunt aproape zero. Din start se pleaca cu dimensionarea unei acumulari temporare (bazin) , uzual de 100-300 m³. Din experienta , va precizam, ca intr-o situatie cu consum contorizat fara pierderi si fara ca oamenii sa ude gradinile , un de bit al forajului de circa 7 m³/h e arhisuficient.

 

3. Foraje pentru irigatii in agricultura

In acest caz necesarul de apa este cel mai mare posibil. Mai trebuie tinut cont si faptul ca apa din foraj are in general intre 10 si 12 grade celsius. Solutia este tot acumularea. In astfel de cazuri se practica santuri sau excavatii deschise care pot acumula sute/mii de metri cubi.

 

4. Alimentarea cu apa a unei pensiuni

De cele mai multe ori e necesar o acumulare temporata de 5-10 m³. Un debit de 1-3 m³/h e arhisuficient pentru un numar de 10-20 camere.

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 84

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48